İçindekiler
Çeşitli nedenlerle evliliğini sonlandırmak isteyen kişilerin, maddi durumu iyi olmaması halinde Baro başkanlıkları tarafından adli yardım sağlanmaktadır. Kişinin ikamet ettiği il / ilçedeki Baro başkanlığına şahsen müracaat etmesi ve bir takım evrakları tamamlaması gerekmektedir. Ücretsiz boşanma davası avukatı için adli yardım başvurusunda istenen evraklar:
- Nüfus Cüzdanı ya da T.C. Kimlik Kartının iki yüzlü fotokopisi
- İkametgah Belgesi (e-Devletten veya Muhtarlıktan alınabilir)
- Fakirlik belgesi (Muhtarlıktan)
- Varsa gelir durumunu gösterir belgeler (Esnaflar için yıllık gelir beyanı, çalışanlar için maaş bordroları, sosyal yardım alanlar için miktarını gösterir belgeler)
- e-Devlet veya ilgili Tapu Müdürlüklerinden alınan taşınmaz kayıtları (yok ise olmadığına dair)
- e-Devlet veya Trafik Tescil Müdürlüğünden üzerine bulunan araç kayıtları (yok ise olmadığına dair)
- Dava önceden açılmış ise tevzi formu (Varsa verilmiş ara karar örnekleri)
- Kirada oturanlar için kira kontratı (Başkasına ait evde kira vermeden oturulması halinde tapu sahibinin kira almadığına dair dilekçesi)
Avukatsız Boşanma Davası Açılabilir Mi?
Yargılama usullerine göre herkesin avukat tarafından savunulma hakkı olmasına rağmen, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla avukatsız boşanma davası açılabilir. Tarafların karşılıklı olarak anlaşmış olması halinde, avukat ihtiyacı hissedilmeyebilir. Bu gibi durumlarda davacı ve davalı taraflar kendi beyanları doğrultusunda boşanabilirler.
Tarafların çekişmeli boşanması ya da boşanma şartlarında (tazminat, nafaka, velayet vb.) anlaşamaması halinde avukat desteği gerekir. Bu tür davalar da avukatsız görülebilmekle birlikte, sürecin kısalması ve tarafların taleplerinin karşılık bulması için avukat tutmaları tercih edilir.
Avukatsız Boşanma Davası Ne Kadar Tutar?
Avukat masrafları çıkıldıktan sonra bir boşanma davası masrafı 2023 yılı için 1.000 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bunun içinde kağıt bedeli, dosya masrafı ve harç ücreti gibi hizmetler bulunur. Geliri olmayanlar için ise, bu masrafın da adli yardım birimi tarafından karşılanması mümkündür.
Özellikle “ev hanımıyım boşanmak istiyorum” şeklinde gelen başvurularda, geliri olmayan kişilere ücretsiz avukat desteğinin yanı sıra mahkeme masrafları için de destek sağlanır. Yapılan inceleme sonucunda mahkeme masraflarını ödeyemeyecek durumda olduğu tespit edilen kişilerin mahkeme masrafları baro tarafından ödenir.
Boşanmak İçin Ne Kadar Para Lazım?
2023 yılı için avukatsız boşanma davası ücreti 1.000 TL olarak uygulanmaktadır. Gerekli mahkeme masraflarını ödeyen kişiler boşanma davası sürecini başlatarak avukatsız bir şekilde süreci yönetebilir. Taraflar arasında fikir ayrılığı olması, boşanma sürecinin hızlandırılması ve/veya karşı tarafa yöneltilen taleplerin karşılanması için avukat tutulması oldukça yaygındır.
Bu durumda boşanmak için ne kadar para lazım sorusunun cevabına avukat masrafları da eklenecektir. Farklı avukatların alandaki deneyimi, bilgi birikimi, hizmet verdiği ilin sosyoekonomik durumu gibi nedenlerle ücretleri büyük ölçüde değişebilmektedir. Bunun için avukatlara şahsen başvurarak veya telefonla ücret bilgisi alınabilir.
Avukatsız Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır?
Avukat olsun ya da olmasın boşanma davaları ikamet edilen ildeki Aile Mahkemeleri tarafından görülür. Bazı ilçe ve beldelerde Aile Mahkemesi bulunmaması durumunda ise Asliye Hukuk Mahkemeleri, Aile Mahkemesi sıfatıyla davaları görmektedir.
Genellikle ikamet edilen yerde Aile mahkemesi olmaması halinde en yakın ilçeye gidileceğine dair bilgiler bulunur. Bunların doğru olmadığı net bir şekilde ifade edilebilir. Yukarıda da belirtildiği üzere, Asliye Hukuk Mahkemeleri, Aile mahkemelerinin olmadığı yerlerde boşanma davalarını görmek üzere yetkilendirilmiştir.
Adres Gizliliği Olanlar Nasıl Boşanma Davası Açabilir?
Eşinden şiddet görmesi ya da görme riski bulunması nedeniyle haklarında gizlilik kararı bulunan kadınlar, boşanma davalarını Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri aracılığıyla açabilirler. İkamet edilen ilde bulunan Kadın Konukevinde kalan ya da farklı bir adreste ikamet etmesine rağmen kişisel güvenliği nedeniyle gizlilik kararı bulunan kadınların resmi ikamet adresi bulunulan ilin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü (ASHİM) binası olarak görülmektedir.
Bu şekilde yaşayan kadınların boşanma davası giderleri ve avukat talepleri için ASHİM’e bağlı faaliyet gösteren Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine müracaatı gerekir. Gerekli yazışmalar kurum personeli tarafından sağlanarak, konukevinde kalan kadınların can güvenliği açısından dışarıya çıkmasına gerek kalmadan boşanma davası işlemleri başlatılır.