İçindekiler
Eşler arasında bir taraf boşanmayı kabul etmez ise çekişmeli boşanma davasına gidilir. Çekişmeli boşanma davası süresi, eşlerin birbirinden beklentileri ve talepleri doğrultusunda uzar ya da kısalır. Çekişmeli boşanma davası 8 ay ile 18 ay arasında değişen bir süreçte sonuçlanır. Bu süreyi etkileyen pek çok farklı etken vardır. Aile mahkemesinin verdiği ortalama süre bu şekildedir. Bazı davalarda daha erken bazı davalarda ise daha geç sonuçlanabilir.
Çekişmeli Boşanma Davası Kaç Celse Sürer?
Çekişmeli boşanma davası 5 ya da 6 celse de sonuçlanır. Bu celselerin süresi 1 ila 1,5 yıla tekabül eder. Dava ilerledikçe anlaşmaya giden çiftler için celse ve süre bakımından azalma durumu söz konusu olur. Anlaşmalı boşanma davasında tek celse yeterli olurken çekişmeli davalarda bu süreç çok değişkenlik gösterir. Davacının davalıda kusur olarak nitelendirdiği şeyi belgelemesi ile dava süreci çok daha hızlı bir şekilde ilerler. Böylece çok fazla celseye de ihtiyaç duyulmaz. Boşanma gerekçesi ve iddialar celse sayısını ve dava sürecini belirlemede son derece önemlidir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Hızlandırılır?
Çekişmeli boşanma davası duruma bağlı olarak uzun sürebilir. Bu süreci kısaltmak için ise şu gibi durumlar gerekmektedir;
- Olaylara tanık olan kişilerin ifadeleri,
- Sosyal medyada yer alan yazışmaların delil olarak kullanılması,
- Olaya ilişkin birinci şahsa ait olan görüntü ya da mektuplar,
- Davacının dava açma sebebinin net olarak belirtilmesi gibi durumlarda dava sürecinin hızlandırma şansı söz konusu olmaktadır.
Çekişmeli boşanma davası süresi bu gibi durumlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Delil niteliğinde belgelerin olmaması ve olaylara tanık olan şahitlerin olmaması gibi durumlarda dava süresi ve celse uzar.

Çekişmeli Boşanma Davası İlk Celsede Biter Mi?
Çekişmeli boşanma durumunda tek celsede dava bitmez. Anlaşmalı boşanma durumunda olan insanlarda tek celsede boşanma söz konusu olurken çekişmeli davalarda böyle bir durum meydana gelmez. Bu durum son derece istisnai bir durumdur. Fakat sağlam delil ve tanıkların bulunduğu davalarda 2 ya da en fazla 3 celsede dava sonucu söz konusu olabilir. Çekişmeli boşanma davası açıp daha sonrasında anlaşan çiftlerde ise tek celsede davanın sonuçlanması mümkün olabilir.
Çekişmeli Boşanmada Mahkeme Tarihi Ne Zaman Belli Olur?
Dilekçenin Aile Mahkemesi’ne verilmesinden 3 ila 6 ay kadar sonra ilk celse tarihi verilir. Duruşma tarihi günü ve saati ile her iki tarafa da bildirilir. Çekişmeli boşanma davası son zamanlarda çok daha fazla ortaya çıkan davalardan biridir. Tarafların birinin boşanmak istememesi ya da farklı taleplerinin olması durumunda çekişmeli boşanma davasına başvurulur. Çekişmeli boşanma davası olaylara ve kişilerin isteklerine bağlı olarak 1 ila 1 buçuk yıl kadar sonra sonuçlanır. Mal paylaşımı, çocuk velayeti ve karşılıklı çıkan arbedeler sonucu çekişmeli boşanma davasına başvurulmaktadır.
Çekişmeli Boşanma Davası Ne Zaman Açılır?
Çekişmeli boşanma davası kişilerden biri ne zaman ister ise açılabilir. Bu durum anlaşmalı boşanma davasında evliliğin ilk bir yılında mümkün olmaz. Özel hal durumu söz konusu olur ise 6 aylık bir süreç söz konusu olur. Çiftler arasında ortaya çıkan çok ciddi sorunlar olmasına rağmen bir taraf boşanma durumuna yaklaşmaz ise çekişmeli boşanma davası açılır. Çekişmeli boşanma davası son derece uzun süren bir davadır. Dava açarken de dilekçe verdikten sonra bir süre celse tarihinin belirlenmesi için beklemek gerekir. Bu sebeple kişilerin avukatları ilk olarak anlaşmalı boşanmayı denemelerini ister.
Yorumlar (1)