1. Anasayfa
  2. Mahkeme ve Dava Bilgileri

Davası Karara Çıkmış Ne Demek? Karara Çıkmış Dosya Nasıl Öğrenilir?

Davası Karara Çıkmış Ne Demek? Karara Çıkmış Dosya Nasıl Öğrenilir?
davasi karara cikmis ne demek
0

Davası karara çıkmış, yürütülmekte olan bir dava ile ilgili son kararın verildiği anlamına gelmektedir. Yargılama safhası sonuçlandığı zaman mahkeme davaya ilişkin kararını vermektedir. Buna göre yargılama aşamasının sonunda verilen karar hukuk sistemlerinde davası karara çıkmış olarak görülmektedir.

Güncel gelişmeler doğrultusunda vatandaşlar da E-Devlet sistemini ve Vatandaş Uyap sistemlerini kullanarak tarafı oldukları dava dosyalarına erişim sağlayabilmektedir. Görülmekte olan davanın hangi aşamada olduğunu vatandaşlara gösteren ifadelerden birisi de davası karara çıkmış ibaresidir. Buna göre artık yargılama yapılmayacaktır, mahkeme kararını vermiştir.

Karar duruşmasından hemen sonra hukuk sistemlerinde karar gözükmeyebilir. Mahkeme katibinin ve kalemin kararı hazırlayıp sisteme yüklemesi birkaç hafta sürebilmektedir. Bu aşamadan sonra kararın taraflara tebliğ edilmesi beklenmelidir. Buna göre eğer kanunen mümkün ise taraflar olağan kanun yollarına başvurup karara itiraz edebilirler yahut kararı kabul edebilirler.

Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Kesinleşir?

Karara çıkmış dosya, mahkeme ilamı taraflara tebliğ edildikten sonra itiraz süresince karara itiraz edilmezse veya bu süre içerisinde karar kabul edilirse kesinleşmektedir. Buna göre itiraz süresince karar kesinleşmemektedir. Eğer taraflardan birisi karara olağan kanun yollarında itiraz eder ise karara çıkmış dosya bir üst mahkemenin incelemesi ve kararını vermesine kadar kesinleşmez. Sonuç olarak karara çıkmış dosya ancak itiraz edilemeyecek hale geldiği vakit kesinleşmiş olur.

İtiraz süresi değişiklik gösterebilmekle birlikte genel olarak 2 haftadır.

E-Devlette Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Demek?

E-Devlette dosya durumu karara çıkmış, tarafı olunan dava dosyasına ilişkin mahkemece karar verildiğini göstermektedir. Buna göre davaya konu talep kabul, red veya kısmen kabul-red edilmiş olabilmektedir. E-Devletten sorgu yapıldığı vakit sadece davanın durumu görülebilmektedir. Mahkeme kararının hangi yönde olduğunun tespiti için ilgili mahkeme kalemine gidilmesi veya Uyap Vatandaş Portal sisteminden karara çıkmış dosyanın içeriğine erişilmesi gerekmektedir.

Karara Çıkmış Dosya Nasıl Öğrenenilir?

Karara çıkmış dosyanın genel olarak ne ile ilgili öğrenmek için şu adımlar izlenmelidir:

  • Adım 1: E-Devlet kimlik doğrulama işlemi yapılarak E-Devlet sistemimize girmeliyiz. Sadece kendi dosyalarımızın sorgusunu yapabilmekteyiz.
  • Adım 2: Arama çubuğuna Dava Dosyası Sorgulama ibaresi yazılır ve çıkan sekmeye tıklanır.
  • Adım 3: Bu menüde tarafı olduğumuz dosyaların güncel durumu bir tablo içerisinde yazmaktadır. Satır üzerindeki sekmeye basılarak dosya ile ilgili temel bilgilere erişilebilmektedir.

Karara çıkmış dosyanın detaylı içeriğine ulaşmak için şu adımlar izlenmelidir:

  • Adım 1: Vatandaş Uyap Portal sisteminin ana sayfası internet üzerinden açılmalıdır.
  • Adım 2: Giriş seçenekleri arasından E-Şifre ile giriş seçeneği seçilir ve gelen sekmede TC kimlik numarası ve E-Devlet şifresi girilerek kimlik doğrulaması yapılır. Giriş yapılan modülde sol tarafta menüler bulunmaktadır. Bu menüler arasında dosya işlemleri sekmesi bulunmaktadır. Bu sekme tıklandığında, menü içerisinde dosya sorgulama sekmesi görülecektir. Bu sekmeye giriş sağlanmalıdır.
  • Adım 3: Dosya sorgulama sekmesi seçildiğinde yeni bir sayfaya yönlendirme yapılır. İncelemek istediğimiz dosyanın bağlı olduğu hukuk türünü seçtikten sonra dosyanın olduğu mahkeme seçilmelidir.
  • Adım 4: Söz konusu seçimler yapıldıktan sonra göster denilir ve ilgili dosya ekranımıza gelmiş olmaktadır. İlgili dosyanın bulunduğu satırda dosya detayı sekmesine basılarak karara çıkmış dosyanın içeriğine ve tüm dökümanına ulaşılması mümkündür.
  • Adım 5: Öte yandan söz konusu modüllerin çalıştırılması için bilgisayarda özel programların yüklü olması gerekmektedir. Bu programlar avukatlar ve resmi daireler tarafından kullanılmaktadır. Bu nedenle söz konusu süreçte bir avukattan yardım alınmasında fayda vardır.

 Karara çıkmış dosya fiziken incelenmek isteniyor ise:

İlgili mahkeme kalemine gidilip görevli personelden yardım alınması yeterlidir.

Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Tebliğ Edilir?

Karara çıkmış dosyanın gerekçeli kararının en geç 1 ay içinde yazılması gerekmektedir. Bu işlem tamamlandıktan sonra, dosya taraflara tebliğ edilebilir.

İstinaf Karara Çıkmış Ne Demek?

İstinaf karara çıkmış, istinaf incelemesinde olan bir dava dosyasına ilişkin mahkeme tarafından karar verildiği anlamına gelmektedir. Buna göre üst mahkeme olan Bölge Adliye Mahkemeleri tarafından istinaf incelemesine tabi tutulan dosyaya ilişkin yargılamanın bitirildiği ve kararın verildiği anlaşılmaktadır.

Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Kesinleşir?

Karara çıkmış dosyanın kesinleşmesi için, tüm iç hukuk yollarının tamamlanmış olması gerekmektedir. Temyiz süreci sırasında, dava dosyasının incelenmesi -ve karara bağlanması- ilk derece mahkemeleri veya Yargıtay tarafından gerçekleştirilir. Bu sürecin sonunda, verilen karar kesinleşmiş olur.

Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Kapanır?

Karara çıkmış dosyanın kapanması için, temyiz yolunun da tamamlanmış olması gerekir. Bu, ilk derece mahkemeleri, Yargıtay veya hak ihlali durumunda Anayasa Mahkemesi dosyayı inceledikten sonra gerçekleşir. Eğer temyiz yoluna gidilmezse, dosya karara çıktıktan sonra ortalama 2 ay içinde dosya kapanır.

Boşanma Davası Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Sonuçlanır?

Boşanma davası karara çıkmış ise yaklaşık 3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Buna göre boşanma davasında karar verildikten sonra kararın taraflara tebliğ edilmesi birkaç haftayı bulabilmektedir, iş yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 3-6 ay arasında dosya kesin karara bağlanıp kesinleşmektedir.

Boşanma Davası Karara Çıktıktan Sonra Ne Olur?

Boşanma davasında karar çıktıktan sonra karar taraflara tebliğ edilmektedir. Tebliğden sonra 2 hafta içerisinde karara karşı itiraz yolu açıktır. Bu süre içerisinde itiraz edilirse karar bir üst mahkemeye inceleme yapılmak üzere gönderilmektedir. Öte yandan itiraz olmaz ise 2 haftalık sürenin sonunda karar kesinleşmektedir. İtiraz edilen kararlar da üst mahkemenin kararı neticesinde kesinleşmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir