1. Anasayfa
  2. Boşanma Hukuku Makale

Eşlerden Biri Boşanma Davasını Kabul Etmezse Ne Olur?

Eşlerden Biri Boşanma Davasını Kabul Etmezse Ne Olur?
eslerden biri bosanma davasini kabul etmezse
0

Anlaşmalı boşanma davası esnasında ya da boşanma işlemleri yapılırken eşlerden biri boşanmaktan vazgeçer ise çekişmeli boşanma davası söz konusu olur. Bu süreç içerisinde hak kaybının yaşanmaması adına boşanma uzmanlarına başvurmak ve her aşamayı bu şekilde ilerletmek gerekir. Kadın boşanmak isterse erkek istemezse ya da tam tersi durumda boşanma davasının süreci uzar. Boşanma davası reddedilir ise yeniden dava açmak için en az 3 yıl beklenmesi gerekir. Eşlerden birinin boşanmak istememesi ile dava reddedilmez. Yalnızca dava süreci ve seyri konusunda değişiklikler yaşanır.

Erkek Boşanma Davası Açarsa Kadın Kabul Etmezse Ne Olur?

Kadın ya da erkek fark etmeksizin boşanma davası açılır ise boşanma gerçekleşir. Erkek boşanmak isterse kadın istemezse boşanma davasının şekli çekişmeli boşanma davasına döner. Bunun dışında herhangi bir sorun söz konusu olmaz. Aynı durum kadın için de geçerlidir. Bazı durumlarda anlaşmaya varamayan çiftler çekişmeli boşanma davası açarlar. Bu gibi durumlarda boşanmayı isteyen taraf boşanamayacağını düşünür. Fakat böyle bir durum söz konusu değildir. Bir kişi boşanmak isterse bu dava anlaşmalı ya da çekişmeli devam eder ve boşanma gerçekleşir.

Kadın Boşanma Davası Açarsa Erkek Kabul Etmezse Ne Olur?

Son zamanlarda anlaşmalı boşanmadan daha çok çekişmeli boşanma davaları ön plana çıkmaya başladı. Boşanma davalarında bir taraf boşanmayı kabul etmediği takdirde boşanma davası çekişmeli bir şekilde gerçekleşir. Bir tarafın boşanmayı kabul etmediği durumlarda dava şekli, süreci ve dava içeriği ile ilgili değişiklikler meydana gelir.

İlk olarak avukatlar anlaşmalı bir dava yürütmek için karşı tarafı ikna etmeye çalışır. Böyle bir durum söz konusu olmaz ise dava seyri ona göre düzenlenir ve iki tarafta kendi ifadelerini vermek için avukatları ile sürekli iletişim halinde olurlar. Dava içeriği değiştiği için süreç ve ilerleme zaman zaman değişim göstermektedir. Aynı zamanda bu süreç içerisinde her iki taraf da birbirlerine farklı davalar açabilmektedir.

Erkek İstemezse Boşanma Olur Mu?

Erkek kadın fark etmeksizin bir taraf boşanmak isterse bu dava bir şekilde gerçekleşir. Boşanma davasının şekli değişiklik gösterse de sonuç değişiklik göstermez. Boşanma davası çekişmeli bir şekilde gerçekleşir ise kadın hakları daha geniş bir kapsam içerir. Erkeğin boşanmaya yanaşmaması durumunda kadına yönelik istenmeyen durumlarını yaşanmasını engellemek adına kadın hakları çekişmeli boşanma da çok daha yüksek olmaktadır.

Ziynet eşyalarını iade etmeme, mal paylaşımını gerçekleştirmeme, çocuğun velayetini vermeme ve ileri durumlarda meydana gelen tartışma ve tehdit gibi durumların meydana gelmesi beklenen durumlar arasında yer alır. Bu sebeple çekişmeli boşanma da çok daha hassas ve dikkatli bir süreç gerçekleştirmek gerekir. Boşanmanın her iki taraf için doğru orantılı niyet var ile gerçekleşmesi anlaşmalı boşanmayı kapsar. Kadın boşanmak isterken erkek boşanma durumunu kabul etmezse dava biçimi ve yasal süreç değişmez.

Eşim Boşanmak İstiyor Ben İstemiyorum Ne Yapmalıyım?

Eşi boşanmak isteyen fakat kendi boşanmak istemeyen kişiler çekişmeli bir dava ile bu olayın sürecini belirlerler. Anlaşmalı boşanma gerçekleşebilmesi adına eşlerin beraber boşanma davası açması gerekir. Açılan boşanma davasını biri kabul etmez ise bu dava çekişmeli boşanma davasına çevrilir. O bir kadın boşanmak istemez ise erkeğin çok daha ağır kusurlu olduğunu ispat edecek belgeler sunduğunda hâkim davayı reddeder. Kusuru ağır olan tarafın dava açma gibi bir hakkı söz konusu değildir. Dava açarken bu gibi konularda da dikkat etmek gerekir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir