İçindekiler
Mirasın intikali yapılmazsa, tapu müdürlükleri mirasçılık belgesinin düzenlenmesi adına yargıya başvuru yaparak ve müdürlük tarafından, belgeye göre tapu sicilinin kayıtlarını teslim edecek ve güncelleştirecektir. Miras intikalinin kişinin ölümü üzerine taşınmaz malları mirasçıların üzerine geçirmesi anlamına geldiği için böyle bir durumda miras hakkı, müdürlük tarafından birinci dereceden kan bağı ile hakka sahip olanlara iade edilir.
İşlemleri avukata vekâlet vererek de kolaylıkla yapmanız mümkündür. Birçok kişi bu şekilde miras intikalini gerçekleştirerek miras işlemlerini tamamlar. Eğer kendiniz yapmak isterseniz de yine bir avukattan danışmanlık almanız önerilir. Genellikle basit bir işlem olarak görülse de yapılacak işlemleri ve atılacak adımları iyi bilmek gerekir.
Miras İntikali Nasıl Yapılır?
Mirasın intikali işlemini yapabilmek için Sulh Hukuk Mahkemesi ya da Noter tarafından alınan veraset belgesi ile birlikte bir takım belgelerin tamamlanması gerekir. Tapu müdürlüklerine varisler tarafından başvuru yapılması halinde miras intikal işleminin gerçekleşmesi mümkün olur.
İntikal işlemi yapmak için mirasçılardan birinin izni yeterlidir. Taşınmazlarda hak sahiplerinin tapu ile ispatı gerektiğinden mutlaka kendi isimleri üzerine tescil ettirmeleri gerekir. Diğer adımlar da aşağıdaki gibidir;

- İlk olarak noter ya da Sulh Hukuk Mahkemesinden veraset belgesi istenir ve bu belge alınır.
- Miras kalan gayrimenkulün tapu fotokopisi veya tapu kaydı ile belediyeye başvuru yaparak gayrimenkulün rayiç bedelini gösterir belge alınması gerekir. Rayiç değer belgesi en az 2 adet alınmalıdır.
- E-devlet sistemi üzerinden ya da yetkili olan vergi dairesi üzerinden veraset ve intikale dair vergiler ödenir.
- Yukarıdaki belgeler ve ödemeler tamamlandıktan sonra tapu müdürlüğüne başvuru gerçekleşir ve bu belgelerle intikal yapılır.
İntikal Yapılmadan Satış Yapılabilir Mi?
Miras kalan taşınmaz bir malın satışı için intikal yapılması gerekir. Miras intikali, kalan mülk ile birlikte mülkün borçlarının da varislere geçişini sağladığı için intikal yapılması önemlidir. İntikal işlemi için noter ya da Sulh Hukuk mahkemesinden veraset belgesinin alınması gerekir. Belge alındıktan sonra varislerden biri ya da hepsi tapu müdürlüğüne başvurmalıdır. Aşağıdaki belgeler müdürlüğe ibraz edilmelidir.
- Varis ya da temsilciye ait nüfus cüzdanı ve fotokopisi,
- 1 adet vesikalık çekilmiş fotoğraf,
- Gayrimenkulün tapu senedi,
- Söz konusu olan taşınmazın zorunlu deprem sigortası (DASK),
- Veraset belgesi ve fotokopisi,
- Varisler arasında temsilci bulunuyorsa onun temsil edişine dair vekâletname,
- Varislerin nüfus cüzdanı fotokopileri.
İntikal İçin Tüm Mirasçılar Gerekli Mi?
İntikal işlemleri için varisler arasından seçilmiş bir kişi ya da birden fazla kişi olabilir. Tüm mirasçıların intikal işleminde bulunması gibi bir zorunluluk yoktur. Fakat bütün mirasçıların kimlik bilgisinin temsilci seçilmiş kişide bulunması gerekir. Fakat mal varlığının çeşiti ve değerinin büyüklüğüne göre bütün varislerin intikal işlemi esnasında bulunması da istenebilir. İntikal işlemini yapacağınız tapu müdürlüğü ile konuşarak daha doğru bilgi almak gerekir.
Tapu İntikal Süresi Ne Kadar?
Bir taşınmazın intikal süresinin tam bir tarihi yoktur. Murisin ölümü itibari ile 2 sene içinde intikal işlemleri yapılmazsa tapu müdürlüğü tarafından mirasçılık belgesinin düzenlenmesi adına yargıya başvuru yapılır. Müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını yaparak güncelleştirme yapar. Daha sonra intikal için harç ödenmesi gerekir. Bu işlemleri gerçekleştirmek adına varislerin ikametgâh adreslerine yazı gönderilir.
Tapu İntikal İşlemleri Ücreti Ne Kadar?
Tapu intikal masrafı taşınmazın bulunduğu ile ve ilçeye göre değişiklik gösterir. İntikal ve veraset vergisinin ödenerek miras olarak alınan gayrimenkulün tapu harcı ödenmez. Bu durumda sadece döner sermaye bedeli alınır. Döner sermaye bedelini bulmak için;
- Adım 1: Bilgisayarınızdan bir tarayıcı açın.
- Adım 2: Tarayıcıya “Tapu İntikal İşlemi Hesaplama” yazın.
- Adım 3: Çıkan ilk siteye giriş yapın.
- Adım 4: Site içerisinde bulunan “İşlem Yapılacak İl” bölümüne taşınmazın bulunduğu ilinizi, “İlçe Seçin” bölümüne ise taşınmazın bulunduğu ilçeyi seçin.
- Adım 5: “Hesapla” dediğinizde karşınıza gerekli miktar çıkacak.
İntikal Geç Yapılırsa Ne Olur?
Mirasın intikali geç yapılması durumunda çok uzun süreli gecikmemek kaydı ile herhangi bir işlem yapılmaz. Eğer 2 sene kadar bir bekleme süresi olursa da tapu müdürlüğü tarafından gerekli başvurular yapılarak işlemler hızlandırılır. Daha sonra tapu müdürlüğü tarafından bu işlemleri takip edebilir, harç ödenerek miras alınabilir.