1. Anasayfa
  2. Boşanma Hukuku Makale

Uzaklaştırma Kararı Nedir? Uzaklaştırma Kararı Aldırma

Uzaklaştırma Kararı Nedir? Uzaklaştırma Kararı Aldırma
uzaklastirma karari nedir
0

Şiddet, takip veya aile içi sorunlara maruz kalan kadın ya da çocukların mahkemece aldığı karara uzaklaştırma kararı adı verilir. Uzaklaştırma kararı eşler arasında ise evden uzaklaştırma şeklinde ortaya çıkar. Yalnızca eşler için geçerli bir durum değildir. Sevgili ve komşu için de uzaklaştırma kararı almak mümkündür.

Uzaklaştırma kararının ihlal edilmesi durumunda da kanun önünde birtakım yaptırımlar ortaya çıkar. Israrlı bir şekilde takip edilme ya da şiddet görme gibi durumlarda uzaklaştırma kararına başvurulur. Verilen belirli süre zarfı içerisinde davacı olan kişiye belirli mesafe dışında yaklaşmak suç kabul edilmektedir. Uzaklaştırma kararı alınabilecek şartlar şunlardır;

  • Psikolojik fiziksel ve ekonomik tehdit.
  • Aşağılama.
  • Şiddet.
  • Hakaret.

Bu durumlarda uzaklaştırma kararı verilen kişi, tehlikede olan kişinin okuluna, işine veya evine yaklaşamaz.

Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?

Eşler arasında çıkan sorunlar sonucu şiddet ya da ısrar durumu meydana gelir ise kocayı uzaklaştırma kararı almak mümkündür. Uzaklaştırma kararı şu şekilde alınır;

  • Mağdur kişiye yönelik şiddet, hakaret ve ısrarlı takip sonrasında Aile Mahkemesi’ne başvurulur.
  • Aile Mahkemesi’ne uzaklaştırma kararı için bir dilekçe sunulur.
  • Bu dilekçe içerisinde davalı, davacı, iletişim ve adres bilgileri tam olarak bulunmalıdır.
  • Şiddet ya da ısrarlı takipte bulunan kişiye bu dilekçe imzalatılır.

Uzaklaştırma kararı süreci bu şekilde incelenmektedir. Alınan bilgiler ve dilekçe doğrultusunda da davasının ilerleme seyri belirlenir. Ani gelişen olaylarda ise polise başvurulması gerekmektedir.

Hayat Kurtaran Öneri: KADES uygulaması ile hayati tehlikeniz olan bir durumda anında ekiplere haber verebilirsiniz. Bu uygulama, Türkiye’de birçok kadının hayatını kurtarmıştır.

Uzaklaştırma Kararı Ne İşe Yarar?

Uzaklaştırma kararı, tehlikede olan kişiyi korumak amacı ile verilen bir karardır. Bu karar, kişinin tehlikelerden uzak tutulmasını ve şüphelinin kişiye yaklaşmamasını sağlamaktadır. Bu durumda uzaklaştırma kararı verilen kişi, eve, okula veya iş yerine yaklaşamaz.

Uzaklaştırma Kararı Kimlere Verilir?

Uzaklaştırma kararı verilecek kişiler 6284 Sayılı Kanun kapsamında belirtilmiştir;

Şiddet görme şüphesi olan, cinsiyet, yaş, medeni durum, ırk ve cinsiyet yönelimi fark etmeksizin başvuruda bulunan bireylere belirtilmektedir.

Uzaklaştırma Kararı Nereden Alınır?

Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Aile Mahkemesi’nden uzaklaştırma kararı alınır. Bu karar için ilk olarak başvuruda bulunup bir dilekçenin teslim edilmesi gerekir. Aynı zamanda bu şiddet ve takip sürecinin ne zamandır devam ettiği konusunda da açıklayıcı bilgiler vermek zorunludur. Bu gibi durumların mümkün olmadığı durumlarda da karakola gideren durumun anlatılıp uzaklaştırma kararının istenmesi mümkündür.

Uzaklaştırma Kararı Süresi

Dilekçenin verilmesinden sonra onay söz konusu olur ise 6 aylık uzaklaştırma kararı süreci başlamış olur. Yalnızca eş ya da sevgiliye değil komşuyu uzaklaştırma için de uzaklaştırma kararı alınabilir. Süreç genel olarak bu şekilde ilerleme gösterir. Sonrasında devam eden bir mağduriyet durumu var ise süreç uzatılabilir. Sürece bağlı olarak bu süre uzayabilir. Davacı olan kişi uzaklaştırma kararını geri çektiği takdirde de herhangi bir yasak durumu söz konusu olmaz.

Uzaklaştırma Kararı Kaç Metre?

Uzaklaştırma kararının metresi şiddet durumuna ve yapılan ihlale bağlı olarak değişiklik gösterir. Mahkeme kararı ile alınan bu karar doğrultusunda davalı kişinin ne kadar mesafe yaklaşmasının yasal olduğu sınırı belirtilmemiştir. Belirli gün sürecince geçerli olan bu süre dolduktan sonra dava hükümsüz hale gelir. Şiddet ve takip durumu devam ediyor ise bu süreye ek olarak belirli bir süre daha eklenir. En az 5 metreye kadar uzaklaştırma durumu söz konusudur. Evin mahallesinde beklemesine ise herhangi bir yaptırım uygulanamaz. Uzaklaştırma kararı onaylandığı an süre başlar. Genel olarak boşanma aşamasında olan çiftler arasında çıkan problemlerde bu yola başvurulur. Pek çok anlamda caydırıcı yaptırımları bulunduğu için etkili olmaktadır.

Uzaklaştırma Kararı İhlali Cezası

Uzaklaştırma kararının ihlali ilk kez gerçekleşiyor ise 3 ila 10 gün arasında bir hapis cezası verilir. Uzaklaştırma kararının ihlali ikinci kez tekrar edilir ise bu süre 15 ila 30 güne kadar çıkabilir. Uzaklaştırma kararının ihlal durumu arttıkça verilen cezalar ve hapis sürelerinde de artış yaşanmaktadır. Habip cezasının olması da insanlara caydırıcı gelir. Uzaklaştırma kararı süresi bitene kadar hüküm devam eder. Bu süre bittikten sonra ise hükümsüzlük durumu söz konusu olur. İhlallerin devam etmesi durumunda 6 ay hapis cezası ile sonuçlanır. Şiddet, takip, sözlü taciz ve fiziksel taciz gibi durumlarda uzaklaştırma kararı alınır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir