İçindekiler
Hukuk okumak, hukuk bölümü kazanmaktan daha zor olabilir. Ancak yetenekleri bu bölüme uygun öğrenciler için zor olduğu kadar keyiflidir.
Hukuk bölümleri, eşit ağırlık puan türünde en yüksek puan ile öğrenci alan fakültelerdendir. Bu nedenle iyi bir hukuk fakültesine girmek için düzenli ve çok çalışmak gerekir. Bu çalışma sürecinde özellikle matematik ve Türkçe derslerine ağırlık verilmelidir.
Hukuk lisans eğitimi ağır bir eğitimdir. İlk yıllarda bu bölümün zorluğu, öğrencilerin lise döneminde hukuk ile ilgili hiçbir ders almamalarından kaynaklanır. Örneğin mühendislik öğrencileri temel matematik ve fizik bilgisine sahiptir, tıp öğrencileri temel biyoloji ve kimyayı bilir. Ancak hukuk öğrencileri fakülteye ilk başladıklarında temel hukuk bilgisine sahip değildir. Bu nedenle öncelikle hukuk nosyonunu ve terminolojisini edinmeleri gereklidir. Bu temellerin oluşmasının ardından öğrenci kendi çalışma düzenini oturtabilir. Kendi çalışma düzenini oturtmuş öğrenciler için dahi, hukuk ders yükü oldukça ağır bir bölümdür. Pek çok farklı kaynaktan çalışmak, derslere katılmak ve yasadaki son değişikliklere hakim olmak gereklidir. Hukuk öğrencisi hızlı okuma ve okuduğunu çabuk kavrama yeteneklerine ve düzenli çalışma disiplinine mutlaka sahip olmalıdır.
Hukuk Okumak Mantıklı Mı?
Hukuk okumak, gerekli yetilere ve hukuk alanında çalışmaya uygun bir karaktere sahip kişiler için hukuk okumak son derece mantıklıdır. Hukuk, geniş iş olanaklarına sahip çok yönlü bir lisans bölümüdür. Hukuk mezunlarının avukatlık, hakimlik, savcılık, noterlik ya da pek çok farklı bölümde akademisyenlik yapma şansı vardır. Ancak bir takım zorlukları bulunmaktadır. Biz de bu zorlukları sizin için paylaşıyoruz ki, önünüzdeki yolu iyi tanıyabilesiniz:
- Sürekli ders çalışmak gerekmektedir. Sürekli tekrar etmek ve konularla ilgili araştırma yapmak zorunludur.
- Ders çalışma esnasında uzun süreler boyunca kişi kendisini çevresinden soyutlamak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle sosyal hayattan öğrencilik zamanlarında kayıplar olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için düzenli ders çalışılması gerekmektedir. Farklı bir şehirde okunuyor ise öğrenci ailesini yılda birkaç kez görebilmektedir.
- Hukuk okumak çok stresli bir süreçtir çünkü hukuk okumanın verdiği bir sorumluluk vardır. Hukukçunun hata yapmaması gerekmektedir; insanların özgürlüklerinin veya mallarının akıbeti hukukçuların elindedir. Hukukun gereklerinin doğru bir şekilde yerine getirilmesi için hukukçunun kendisini geliştirmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle hukuk fakültesinde eğitim alırken öğrencinin çok çalışıp kendisini hazırlaması şarttır. Öte yandan hukuk dersleri çeşitli alanlarda çok kapsamlı bir eğitim bütününü oluşturmaktadır. Bu nedenle sınavlar da çok kapsamlı olmaktadır. Uykusuz birçok gece geçirilmektedir. Bu nedenle hukuk okumak zordur.
- Hukuk okumak ekonomik yönden zorluklar oluşturmaktadır. Şöyle ki, hukuk okuyan öğrencinin öğrencilik sürecinde ders çalışmaktan ve kendisine zaman ayırmaktan başka zamanı genelde kalmamaktadır. Bu nedenle düzenli bir iş sahibi olup kaliteli bir hukuk eğitimi alınması çok zordur. Çoğu zaman uzun saatler süren derslerin ardından tekrarlar yapılması ve gelecek konulara hazırlanması neredeyse öğrencinin tüm zamanını almaktadır. Bunun yanında bir de düzenli iş sahibi olunması zordur. Öte yandan öğrencinin kendisini geliştirip yetkin bir hukukçu olarak hazırlaması için birçok kitap okuyup çeşitli eğitimlere katılması gerekmektedir. Tüm hukuk fakülteleri maalesef kaliteli bir kütüphaneye sahip değildir. Hukuk kitapları pahalıdır. Bu nedenle hukuk fakültesi ekonomik yönden zorlayıcı olabilen bir fakültedir.
- Hukuk bir insanın üzerinde tamamen uzmanlaşabileceği bir alan değildir. Bu nedenle kişi kendisini hiçbir zaman tamamlanmış hissedemez. Sürekli bir öğrenme ve kendisini geliştirme sürecindedir. Bu süreçlilik ve çalışma temposu insanı yıpratmaktadır. Öğrenci, kelimenin tam anlamı ile yaşlanmaktadır.
Yurtdışında Hukuk Okumak Mantıklı Mı?
Türkiye’de avukatlık, hakimlik ya da savcılık yapmak isteyenler için yurtdışında hukuk okumak mantıklı değildir. Yurtdışındaki hemen hemen tüm hukuk fakültelerinin Türkiye’de denkliği yoktur. Bu nedenle yurtdışından hukuk diploması alanların diplomaları geçersiz sayılacaktır. Ancak hayatını yurtdışında sürdürmek, orada hukukçu olarak çalışmak isteyenler için yurtdışında hukuk okumak daha mantıklı bir seçim olacaktır. Ancak serbest avukatlık yapmak için sağlam bağlantılara sahip olmak ve dile çok hakim olmak gerekir. Bu nedenle yurtdışında okumak ve orada yaşamını sürdürmek için hukuk dışındaki bölümler daha uygun olabilir.
Hukuk Fakültesi 1. Sınıf Zor Mu?
Hukuk fakültesi 1. sınıf zor bir sınıftır çünkü hukuki düşünce ile ilk defa karşılaşılmaktadır. Buna göre hukukun kendisine özgü bir düşünme mantığı, bir dili, bir öğrenme tarzı mevcuttur. Öğrenci yeni bir ekole adapte olmakta genelde zorlanmaktadır. Üniversite hayatının kendi içerisinde barındırdığı yeni hayat ile birlikte hukuk fakültesinin ilk yılı yeni bir hayatın başlangıcı olduğu için zordur. Öte yandan hukuk fakültesi 1. sınıf diğer sınıflar arasında en kolay sınıftır.
Hukuk Stajı Zor Mu?
Hukuk stajı stajyer avukatlar açısından zor bir süreçtir. Bunun sebebi hukuk fakültesinde teori ağırlıklı bir eğitim verilirken hukuk stajı esnasında pratik hukuk ile karşılaşılmasıdır. Stajyerler, yıllarca eğitimini aldıkları bilgileri gerçek dosyalarda, olaylarda uygulama ve deneyimleme fırsatını bulmaktadırlar. Bunun yanında iş hayatına da başlanmış olunmaktadır. Öte yandan hukuk stajı esnasında Baro çeşitli eğitimler vermektedir ve birçoğu tarafından staj bitirme tezi hazırlanılması ve savunulması istenmektedir.
Hukuk Okunur Mu?
Günümüzün prestijli bölümlerinden olmasına rağmen eskisi kadar prestijli değildir. Günümüzde artan hukuk fakültesi ve avukat sayısı sebebi ile meslekte başarılı olmak için hukuk fakültesi mezunu olmak yeterli gelmemektedir. Bu nedenle sadece lisans eğitimi almak için tercih edilmesi uygun olmayan bir bölümdür. Kendisini geliştirecek ve hukuk nosyonunu katacak kişilerin hukuk okuması uygundur.
Yorumlar (2)