Trafik kazalarında tazminat hesaplamasının yapılması için öncelikle kazanın nasıl sonuçlandığı bilinmelidir. Kazalar ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarları olarak sonuçlanmaktadır.
Ölümlü trafik kazalarında vefat eden kişinin annesi, babası, çocukları ve eşinin tazminat almaya hakkı bulunmaktadır. Ölümlü trafik kazalarında vefat edenin yakınlarının; destekten yoksun kalma tazminatı, cenaze masrafları, manevi tazminat ve ölüm hemen gerçekleşmemiş ise hastane masraflarını trafik kazası tazminatı olarak talep edebilmektedir. Ölümlü trafik kazasında tazminatın hesaplanması için ise vefat edenin ve yakınlarının maaşı, yaşı, kazadaki kusur oranlarına dikkat edilmektedir.
Yaralanmalı trafik kazalarında kazazedenin kendisi tazminatlarını talep edebilmektedir. Maddi tazminatın belirlenmesinde kazazedenin iyileşme süreci sonunda belirlenen maluliyet oranı, kaza günü olan yaşı, maaşı ve kazadaki kusur oranıdır. Maddi tazminat ile birlikte kazazede; hastane masrafları ile karşı tarafın kendisinden manevi tazminat alacağı da bulunmaktadır.
Maddi hasarlı trafik kazalarında ise en önemli faktör kazada bulunan kusur oranlarıdır. Trafik sigorta şirketlerinin kazadaki kusur oranlarına göre araçların hasarının karşılamaktadır.
Trafik Kazası Tazminat Hesaplama
Trafik kazalarının ardından tazminat hesaplamalarının yapılabilmesi için özel programlar kullanılmaktadır. Bu programlara örnek olarak PMF 1931 tazminat hesaplama tablosu verilmektedir. Örneğin;
34 yaşında 15.000 TL maaş ile çalışan sürücünün kazasının üzerinden bir yıl geçmesi ile iyileşme süreci sonunda %10 maluliyet oranı çıkmıştır. Kazada %100 haklı olan sürücünün hak ettiği tazminat miktarı; 652.500 TL’dir.
Aynı sürücünün kazası %25 haklılığı olması üzerine yeni hesaplamasında talep edebileceği tazminat miktarı; 163.125 TL’dir.
Trafik Kazası Sonrası Sigortadan Para Almak
Trafik sigorta şirketleri trafik kazlarında meydana gelen maddi ve manevi hasarları karşılamaktadır. Ancak sigorta şirketlerinin hasarların karşılanması adına bazı şartlarında da gerçekleşmiş olmasını talep etmektedir. Şartları arasında; kaza sonucunda ölüm, yaralanma veya aracın hasar almasıyla birlikte haklılık durumunun da bulunması gerekmektedir.
Sigorta şirketlerinin karşıladığı trafik kazası tazminatları ve tazminatların ödenmesi süreci Karayolları Trafik Kanunu uyarınca belirlenmiştir. Trafik sigorta şirketlerine evrakların tamamının eksiksiz şekilde teslim edilmesi üzerine sigorta şirketlerinin tazminat ödemesi yapmak için 15 günlük süresi bulunmaktadır.
İş Kazası Tazminat Hesaplama
İş kazası tazminatının hesaplanabilmesi için işçinin yaşı, aylık maaşı, sigortalı gün sayısı, bilirkişi raporu ve haklılık oranı bilinmelidir. Yaralanmalı iş kazalarında bu bilgilerin yanında ise SGK tarafından işçi, devlet hastanelerinde bulunan sağlık kurulu bölümüne sevk edilmektedir. Sevkin ardından işçi yaralanmasının tespiti için uzman hekimler tarafından incelenmektedir. İnceleme sonucunda alınan meslekte kazanma gücü kayıp oranı üzerinden iş kazası davası açılmaktadır.