İçindekiler
İcra dosyası zaman aşımı süresi, Borçlar Kanunu’na göre 10 yıl olarak belirlenmiştir. Alacaklı olan kişinin avukatı icra dosyasını her yıl yenilediği zaman 10 yıl olarak belirlenmiş olan bu süre 20 yıla çıkmaktadır.
Yenilenme işlemi gerçekleştirilmemiş olan dosyalar, 10 yıllık sürenin bitmesi sonucunda zaman aşımına uğramaktadır. Zaman aşımı sonucunda borçlunun borcu ortadan kalkmakta ve alacaklı kişi borç ile ilgili ödeme talep edememektedir.
İcra Takip Dosyası Ne Zaman Düşer?
İcra takip dosyası, dosya icraya verildiği an itibari ile 1 yıl içerisinde işlem görmemesi durumunda kaldırılmaktadır. Dosyanın işlem görmemesi sonucunda işlemden kaldırılmasına icra takibinin düşmesi denmektedir. 1 yıl sonrasında kapanan dosyaları yenileyerek bu durum düzeltilebilir.
İcra takip dosyası düştükten sonra gerekli talepler yapılıp istenilen harçlar ödendiği zaman dosya yenilenmesi yapılabilir. Düşen icrada bulunmakta olan hacizlerde ise borçlunun talebi ortadan kalkmaktadır.
İcra Dosyası Kendiliğinden Kapanır Mı?
1 yıl boyunca işlem yapılmamış olan icra dosyaları otomatik olarak kapanma özelliğine sahiptir. Bu nedenle dosyanın kapanmasını istemeyen kişilerin her yıl işlemde bulunması gerekir. İşlemde bulunulmamış olan dosyanın kapatılması sağlanmaktadır.
İcra dosyasının kendi kendine kapanmasından sonra kişinin dosyayı resmi olarak kapatması gerekir. İcra dosyasını resmi olarak kapatabilmek için alacaklı olan kişinin feragat harcını yatırması gerekmektedir. Bu işlemlerden sonra dosyanın resmi olarak kapanması sağlanır.
İcralık Dosyalar Kaç Yılda Silinir?
İcralık dosyaların silinme süresi, 10 yıl olarak belirlenmiştir. İcra dosyalarına herhangi bir işlemde bulunulmaması durumunda dosya, bir sene içerisinde düşer. Ancak zaman aşım süresi boyunca alacaklı kişi işlemlere devam ettiği ve icra takibi başlatıldığı zaman 10 sene sonrasında icra takibi silinecektir.
Ödeme emri bulunulmadığı zaman bir senede haciz isteme hakkı düşer. Bu durumda alacaklı olan kişi, yeniden haciz talebinde bulunması gerekir. Ödemeler düzenli bir şekilde yapıldığı zaman 10 sene içerisinde icra takibi işlemi silinecektir.
İcra Borçları Zaman Aşımına Uğrar Mı?
İcra borçları, belirli işlemler yapılmadığında zaman aşımına uğramaktadır. İcra dosyalarının konusu, icra borçlarının ödenmesidir. Bu nedenle icra dosyasının zaman aşımına uğraması, icra borçlarının zaman aşımına uğramasına ile aynı işlemdir.
İcra borçlarının zaman aşımına uğrama durumu, icra takibinde alacağın türüne göre değişiklik göstermektedir. Sözleşme içerisinde icra takibinde zaman aşımını kesen nedenler bulunmuyor ise icra borçları, 10 yıl içerisinde zaman aşımına uğramaktadır.
İcra Dosyası Her Yıl Yenilenmezse Ne Olur?
İcra dosyası her yıl yenilenmezse, icra dosyasının zaman aşım süresinde azalma meydana gelecektir. Zaman aşım süresinin daha fazla olabilmesi için icra dosyasının her yıl alacaklı olan kişinin avukatı tarafından yenilenmesi gerekir. Belirlenmiş olan icra dosyası zaman aşım süresi 10 yıldır. Ancak bu 10 yıl dosya her yıl yenilendiği zaman uzayabilir.
İcra dosyası zaman aşım süresi, 20 yıla uzayabilmektedir. Her yıl olarak yapılmakta olan yenileme işlemleri sonrasında aşım süresi 20 yıla çıkarılır. Bu nedenle icra dosyasının yenilenmesi, birçok kişi için daha fazla etkiye sahiptir. Kişi, icra dosyasını her yıl yenilemeyerek dosyanın 10 yıl sonra zaman aşımına uğramasına da neden olabilir.
Borçlar Kaç Yıl Sonra Zaman Aşımına Uğrar?
Borçların zaman aşımına uğrama süresi, Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenli olmadığı zaman 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre, farklı durumlarda değişkenlik gösterebilmektedir. Tazminat ve benzeri işlemlerde tazminat yükümlüsünün öğrenmiş olduğu tarihten itibaren iki yılın ve fiilin gerçekleşmiş olduğu zamandan başlayarak on yılın geçmesi sonrasında zaman aşımına uğrar.